صندوق درآمد ثابت دارای انواع مختلفی است که هرچند در کلیات مشابه یکدیگر هستند؛ اما تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند. شناخت این تفاوتها برای سرمایهگذارانی که اهداف متفاوتی دارند بسیار ضروری است. صندوق درآمد ثابت را میتوان از منظرهای مختلف، در چند دسته قرار داد.
انواع صندوق درآمد ثابت از لحاظ نحوه معاملات
صندوقهای درآمد ثابت از نظر نحوه معامله، در دو دسته قابل معامله و غیرقابل معامله (مبتنی بر صدور و ابطال) به شرح زیر قرار میگیرند.
صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله یا همان ETF : به صندوقهایی گفتـه میشود که قابل خرید و فروش در سامانههای معاملاتی تمامی کارگزاریها میباشد. معاملات این صندوقها از ساعت ۹:۰۰ صبح الی ۱۵:۰۰ انجام و زمان پیشگشایش آنها از ساعت ۸:۴۵ الی ۹:۰۰ است. قیمت واحدهای این صندوقها به عرضه و تقاضای بازار بستگی دارد اما معمولاً نزدیک به ارزش خالص داراییها صندوق باقی میماند.
مزایا:
- دسترسی آسان به خرید و فروش در بورس.
- نقدشوندگی بالا
صندوقهای غیرقابل معامله: بیشتر با نام صدور و ابطالی شناخته میشوند، برای معاملات این صندوق لازم می باشد سفارشات خرید و فروش واحدهای آن را در پنل مخصوص صندوق ثبت کرد چراکه در سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها قابل خرید و فروش نمیباشد. قیمت صدور و ابطال بهطور روزانه بر اساس ارزش خالص داراییهای صندوق (NAV) محاسبه میشود.
مزایا:
- عدم نیاز به کد بورسی برای سرمایهگذاری.
- گزینهای مناسب برای کسانی که با بورس آشنا نیستند.
- امکان سرمایهگذاری با مبالغ پایین.
انواع صندوقهای با درآمـد ثابت از لحاظ نحوه سوددهی
صندوقهای با درآمـد ثابت از لحاظ نحوه سوددهی شامل دو نوع زیر می باشد.
صندوق درآمد ثابت با تقسیم سود این نوع از صندوقهای درآمد ثابت، در زمانهای مشخصی از هر ماه مبلغی را بهعنوان سود به حساب سهامداران واریز میکنند. این بازه زمانی بنابر سیاستهای صندوق میتواند ماهانه، سهماهه و … باشد.
صندوق با درآمد ثابت بدون تقسیم سود: این نوع از صندوقها تقسیم سود ندارند و سود سهامداران، در زمان فروش واحدهای سرمایهگذاری و از تفاوت قیمت صدور و ابطال آن به دست میآید. این بدین معنی نیست که بازدهی صندوقهای بدون تقسیم سود کمتر از سایر صندوقهای درآمد ثابت است. بلکه برعکس، به دلیل سرمایهگذاری مجدد سود این صندوقها توسط مدیر صندوق، بازدهی صندوقها به صورت مرکب محاسبه میشود.
انواع صندوق ها با درآمد ثابت از لحاظ ترکیب دارایی
صندوقهای با درآمـد ثابت از لحاظ ترکیب دارایی شامل سه نوع زیر می باشد.
صندوق درآمد ثابت نوع اول یا عادی: این نوع از انواع صندوق درآمد ثابت، بین ۸۵ الی ۱۰۰ درصد از داراییهای خود را در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکند.
ویژگیها:
- حداکثر ۱۵ درصد از داراییهای خود را در سهام و اوراق اختیار معامله سرمایهگذاری میکنند.
- بازدهی بیشتر نسبت به سپردههای بانکی دارند و در عین حال ریسک پایین را حفظ میکنند.
صندوق درآمد ثابت نوع دوم: در این صندوقها، حداقل ۹۰ درصد از دارایی در اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود و میتوانند حداکثر ۵ درصد از داراییهای خود را در سهام، حق تقدم سهام و اوراق اختیار معاملاتی مربوط به سهام سرمایهگذاری کنند.
ویژگیها:
- حداکثر ۵ درصد از دارایی خود را در سهام یا اوراق اختیار معامله سرمایهگذاری میکنند.
- ریسک بسیار پایینی دارند و برای افراد کاملاً ریسکگریز مناسب هستند.
صندوق درآمد ثابت مختص اوراق دولتی
صندوق درآمد ثابت اوراق دولتی حداقل ۹۵ درصد از دارایی خود را در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکند. همچنین شرایط خاصی نیز برای سرمایهگذاری در اوراق دولتی منتشر شده از سوی دولت یا سایر موسسات دولتی و غیردولتی دارد.
سوالات متداول
صندوقهای درآمد ثابت قابل معامله یا همان ETF
به صندوقهایی گفتـه میشود که قابل خرید و فروش در سامانههای معاملاتی تمامی کارگزاریها میباشد..
صندوقهای غیرقابل معامله
بیشتر با نام صدور و ابطالی شناخته میشوند، برای معاملات این صندوق لازم می باشد سفارشات خرید و فروش واحدهای آن را در پنل مخصوص صندوق ثبت کرد چراکه در سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها قابل خرید و فروش نمیباشد. عدم نیاز به کد بورسی برای سرمایهگذاری.
صندوق درآمد ثابت با تقسیم سود
این نوع از صندوقهای درآمد ثابت، در زمانهای مشخصی از هر ماه مبلغی را بهعنوان سود به حساب سهامداران واریز میکنند. این بازه زمانی بنابر سیاستهای صندوق میتواند ماهانه، سهماهه و … باشد.
صندوق با درآمد ثابت بدون تقسیم سود
این نوع از صندوقها تقسیم سود ندارند و سود سهامداران، در زمان فروش واحدهای سرمایهگذاری و از تفاوت قیمت صدور و ابطال آن به دست میآید.