سواد مالی چیست؟

امروزه همه افراد به اهمیت تحصیلات دانشگاهی و داشتن سواد آکادمیک واقف هستند، اما یکی از

محتوای جدول

امروزه همه افراد به اهمیت تحصیلات دانشگاهی و داشتن سواد آکادمیک واقف هستند، اما یکی از زمینه­های ازحوزه سواد و دانش که برای خیلی از افراد در زندگی جلوه کم رنگتری دارد، سواد مالی است؛ در تایید این دیدگاه، طبق آخرین نظرسنجی بین‌المللی OECD در خصوص سواد مالی بزرگسالان در سال ۲۰۲۳، تنها ۳۴٪ از جمعیت بزرگسال توانستند حداقل امتیاز مربوط به سواد مالی را به دست بیاورند. این نتایج نشان از عدم آگاهی کامل مردم جهان از مقوله سواد مالی دارد، بنابراین یکی از مهارت­های موثر در زندگی حال و آینده هر شخصی یادگیری سواد مالی می­باشد که می‌تواند وضعیت اقتصادی هر فردی را در زندگی دگرگون کند.

لذا کسب این مهارت و پرورش آن در زندگی روزمره افرد بیش از پیش اهمیت یافته است. بنابراین در دورانی که معادلات اقتصادی در شرایط تورمی حاضر که هزینه‌ها روزانه دچار نوسان هستند، این نکته اهمیت دارد که آدم­ها بتوانند با پول خود برای ماه‌ها و سال‌ها سرمایه‌گذاری کنند تا دغدغه کمتری در مدیریت مالی داشته باشند، از این رو دانش مالی به افراد کمک می‌کند که در رویارویی با مشکلات نسبت به دیگر افرادی که به این مورد کمتر اهمیت می­دهند، عملکرد بهتری داشته باشند، در این بخش و بخش­های بعد به سواد مالی، مزایای آن، رویکردهای یادگیری سواد مالی و هر آنچه به شما به عنوان مخاطبین لیان کمک نماید، پرداخته می­شود.

سواد مالی یا هوش مالی؟

قبل از تعریف سواد مالی، ابتدا نیاز است این مسئله روشن شود که آیا سواد مالی درست است؟ یا هوش مالی؟ که در جواب می­توان بیان کرد که  اصطلاحات سواد مالی و هوش مالی معمولا در کنار هم یا به جای هم به در متون استفاده می­شود و صرف نظر از آنکه دو اصطلاح نسبت به همدیگر در معنا و مفهوم دارای تفاوت­های هستند ، هر دو به یک نکته مهم اشاره می‌کنند: “دانش، توانایی و مهارت مدیریت مسائل مالی”

تعریف سواد مالی ؟

برای جواب به این سوال تعاریف مختلفی مطرح شده است، بسیاری از افراد تصور می‌کنند سواد مالی صرفا برای حسابدارها و مدیران مالی و سازمان­ها کاربرد دارد؛ درصورتی‌که همه افراد برای داشتن زندگی و آینده بهتر باید سواد مالی شخصی داشته باشند. سواد مالی شخصی با موضوعاتی مانند سرمایه‌گذاری، برنامه‌ریزی مالی برای دوران بازنشستگی، خرید و فروش ملک و زمین، پس‌انداز کردن پول و همچنین مالیات بر درآمد مرتبط است. به طور کلی می‌توان سواد مالی را دانش و مهارت مدیریت پول دانست. در این خصوص برخی تعاریف رایج به شرح زیر می­باشد:

  • طبق تعریف دفتر حسابرسی دولتی (GAO) در سال ۲۰۱۰، سواد مالی یعنی توانایی قضاوت آگاهانه و انجام اقدامات مؤثر در مورد نحوه استفاده از منابع مالی و مدیریت پول در زمان حال و آینده می­باشد.
  • یا اینکه سواد مالی به معنای مهارت توانایی درک درست از انتخاب‌های مالی، برنامه‌ریزی برای آینده، خرج کردن عاقلانه پول، آمادگی برای مواجهه با بحران‌های مالی (مانند از دست دادن شغل یا ورشکستگی) و پس‌انداز متناسب با وضعیت تورم می­باشد.
  • به عبارتی دیگر، سواد مالی به معنای توانایی مدیریت پول، بودجه‌بندی سرمایه، مدیریت بدهی‌ها و سرمایه‌گذاری برای دوران بازنشستگی است.

جمع ­بندی

در جمع بندی می­توان گفت که سواد مالی توانایی درک مفاهیم مالی و استفاده از دانش شخصی برای تصمیم‌گیری‌های آگاهانه درمورد مدیریت پول است. توانایی بودجه‌بندی، مدیریت استفاده از خدمات سرمایه­گذاری، پرداخت بدهی‌ها برای دوران بازنشستگی، از جمله مسائل مهم و کلیدی هستند که با داشتن سواد مالی می­توان به‌خوبی آن­ها را مدیریت کرد.

سوالات کلیدی
سواد مالی یا هوش مالی؟

هر دو به یک نکته مهم اشاره می‌کنند: “دانش، توانایی و مهارت مدیریت مسائل مالی”

سواد مالی توانایی درک مفاهیم مالی و استفاده از دانش شخصی برای تصمیم‌گیری‌های آگاهانه درمورد مدیریت پول است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین پست ها